Кеннанівський семінар в Острозькій академії

Дата: 24 червня 2016 року

Організатори: Центр політичних досліджень НаУОА, Київський офіс Інституту Кеннана

У Національному університеті «Острозька академія» спільними зусиллями Центру політичних досліджень НаУОА і Київського офісу Інституту Кеннана відбувся науковий семінар на тему «Два роки після Євромайдану: політика і суспільство в Україні в часи війни і кризи». Організатор заходу, керівник Центру політичних досліджень Юрій Мацієвський наголосив, що метою заходу є діагноз стану політикуму і суспільства через два роки після революції і початку війни на Донбасі. У заході взяли участь 18 учасників, серед яких 5 випускників Інституту Кеннана та інших американських програм. Участь у заході експертів з усіх регіонів України та їхніх американських колег сприяло чіткішому розумінню ситуації в Україні і можливих напрямів її зміни. Більшість спостерігачів погодилися з тим, що 2016 рік є визначальним для зміни ситуації в Україні у кращий чи гірший бік.

«Дуже приємно перебувати в Острозькій академії. Тут панує особливий академічний дух, він відчувається навіть у стінах. До Острога хочеться повертатися знову і знову. Тутешня атмосфера надихає на хорошу і плідну дискусію. Тому сьогоднішня зустріч має дати хороші результати і прояснити складні питання», – звернувся до присутніх завідувач кафедри політології НаУКМА, доцент Сергій Кисельов.

Семінар проходив у форматі трьох дискусійних сесій. Під час першої розмова точилася навколо питань ідентичності, громадянського суспільства і зміни цінностей. Назва сесії «Що відбувається із суспільством?» поділила учасників на дві групи. Доповідачі – доценти кафедри політології НаУКМА Сергій Кисельов, Маргарита Чабанна, Людмила Зубрицька, доцент кафедри політології ДонНУ Валентин Кокорський, завідувач лабораторії методології психосоціальних та політико-психологічних досліджень Інституту соціальної та політичної психології НАПН України Олена Суший і доцент кафедри політології НаУОА Віталій Лебедюк намагалися осягнути стан суспільства крізь призму різних підходів і перспектив, тоді як інша частина аудиторії шукала шляхів перетворення «спонтанного» мобілізаційного суспільства на організоване і громадянське. Дискутантом сесії був доктор політичних наук, професор кафедри політології НаУКМА Олександр Дем’янчук.

Друга сесія сфокусувалася на питаннях змін у політикумі і державі. Дискутанти – завідувач кафедри політології Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна, професор Олександр Фісун і професор кафедри політології НаУКМА Валентин Якушик задали тон дискусії, яка об’єднала доповідачів і присутніх у тому, що причини низької ефективності держави слід шукати у домінуванні неформальних практик, які визначають поведінку головних гравців – кількох десятків олігархів, які фактично «захопили» країну.

У сесії взяли участь головний редактор Незалежного культурологічного часопису «Ї» Тарас Возняк, дослідник з Антверпенського університету Олексій Полегкий, керівник Центру політичних досліджень НаУОА Юрій Мацієвський і провідний науковий співробітник Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса Сергій Римаренко.

Остання сесія була спрямована на з’ясування внутрішніх і зовнішніх чинників кризи навколо України. Дискутантом виступив професор кафедри міжнародних відносин Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Сергій Федуняк. Учасники сесії – політичний експерт Євген Жеребецький зосередився на ставленні ЄС до війни на Донбасі, а доцент кафедри політології НаУКМА Наталія Амельченко розповіла про протистояння ідеологій Євроінтеграції і «Русского мира» в Україні. До дискусії приєднався заступник директора Інституту Кеннана у Вашингтоні Вільям Померанц, який у формі скайп-конференції поділився своїм баченням головних викликів для України.

Усі присутні відзначили важливість таких заходів для посилення експертного потенціалу і публічної присутності українських вчених і випускників Інституту Кеннана у вітчизняному та міжнародному інформаційному просторі.

Юрій Мацієвський